Спіруліна користь найдавнішого у cвіті суперфуду

Якщо й існує на 100 % натуральний продукт для здоров’я, краси і гарного самопочуття, визнаний у всьому світі — то це спіруліна!

Що ми знаємо про спіруліну? Для початку, це мікроводорость або, мовою науки, ціанобактерія, що з’явилася на Землі понад 3 млрд років тому. Вона має синьо-зелений колір і спіралевидну форму, завдяки якій й отримала свою назву. Багато хто помилково вважає спіруліну вододорістю морською, хоча насправді вона прісноводна. Щоправда, росте не скрізь: їй потрібне лужне середовище та особливий мікроклімат. Сьогодні у світі існує всього три озера, в яких спіруліна росте у природних умовах без допомоги людини. Звісно, попит на спіруліну заохотив завзятливих підприємців культивувати її у штучних водоймах. Ледь не в кожній країні зараз можна знайти спеціалізовані ферми з вирощування цієї водорості.

Спіруліна

Україна, до речі, має власне виробництво. Та це вже не зовсім суперфуд. У штучних водоймах спіруліну спеціально підгодовують і підживлюють, вона менш корисна за натуральну.

А користі у спіруліні — хоч греблю гати! У концентрованому вигляді вона містить понад 2000 необхідних людині речовини. Деякі — особливо цінні, бо не трапляються більше ні в одному продукті природного походження. Це не просто водорість, це органічний білковомінеральний коктейль. У спіруліні міститься у 100 разів більше вітаміну B1, ніж в яловичині, у 25 разів більше вітаміну А, ніж у моркві, та в 100 разів більше заліза, ніж в яблуках. Багата також на білки, амінокислоти й вітаміни групи В, які здебільшого містяться у продуктах тваринного походження. Тому спіруліна так потрібна вегетаріанцям.

Оскільки спіруліна — не рослина, а ціанобактерія, усі її компоненти легко та швидко засвоюються. Оболонка клітини миттєво руйнується після контакту із травними ферментами і водою, тому усі поживні речовини потрапляють просто у кровотік. Коефіцієнт засвоєння спіруліни — понад 90 %. Для прикладу, білок із соєвих бобів засвоюється лише на 40%!

Окрім того, що спіруліна насичує організм корисними речовинами, необхідними для роботи всіх органів і систем, вона має ще низку корисних властивостей. Покращує зовнішній вигляд шкіри й волосся, наповнює організм енергією, поліпшує пам’ять і зір, нормалізує метаболізм, концентрацію цукру та рівень холестерину у крові. А ще суперфуд підвищує імунітет і допомагає пережити осінньо-весняний гіповітаміноз не гірше вітамінних комплексів.

Спіруліна — порятунок для ласунів. Насичуючи організм залізом та іншими мікроелементами, вона допомагає побороти бажання їсти солодке. Спробуйте і на власному досвіді переконайтесь у цьому.

По матеріалах журналу «Тиенс Украина» №07, 2022

Поділитися:

(Пока никто не оценилПоки ніхто не оцінив)